index

DE EIKENPROCESSIERUPS

De eikenprocessierups komt steeds meer voor in Nederland. De rups veroorzaakt vooral in de periode mei tot augustus erg veel overlast omdat hij dan vervelt tot een nachtvlinder. Zoals de naam al aangeeft komt de rups vooral in eiken voor. Op dit moment zie je overal in eiken de nesten die eruit zien zoals op de foto. In de nacht gaan de rupsen in een lange optocht over de zuidzijden van de stam omhoog naar de eikenbladeren om van de bladeren te eten. De naam processierups komt hier vandaan. De rups veroorzaakt helaas gezondheidsproblemen voor
mens en dier. Het is echter niet zo dat ieder mens/dier er even gevoelig voor is.

BRANDHAREN
Een volwassen processierups is grijs van kleur en wordt ongeveer 3,5 cm lang. De brandharen van de rups zijn 0,2 tot 0,3 millimeter lang en deze zijn de boosdoeners! Een rups heeft honderdduizenden van deze pijlvormige brandharen. Als de rups zich bedreigd voelt kunnen deze worden afgeschoten.
De brandharen ontstaan vanaf ongeveer half mei tot eind juni op de rupsen en blijven als de rupsen nachtvlinders zijn geworden achter in de nesten.
De nesten leveren in het najaar nog een bijkomend gevaar op omdat ze dan uit de bomen kunnen vallen en het gebeurt geregeld dat honden er dan mee gaan spelen met alle gevolgen van dien. Deze nesten kunnen zelfs na jaren nog voor problemen zorgen doordat de brandharen dan nog steeds actief zijn.

SYMPTOMEN
De brandharen dringen gemakkelijk de huid, de ogen en de luchtwegen binnen. De stoffen die van de haren afkomen veroorzaken bij mensen een op allergie lijkende huiduitslag. Omdat dieren een vacht hebben die bescherming biedt, zie je dit bij honden niet vaak.
Bij dieren zijn de meest voorkomende klachten:
-rode ogen
-zwellingen, roodheid en jeuk aan de lippen en slijmvliezen in de bek
-zwelling van de tong
-speekselen
-slikproblemen
-zeldzame verschijnselen: braken, diarree, duizeligheid en koorts

WAT U ZELF KUNT DOEN
Als u denkt dat uw hond of kat via de bek in contact is geweest met brandharen van de eikenprocessierups, spoel dan zo snel mogelijk de bek met veel water. Wanneer er vervelende symptomen ontstaan neem dan contact op met uw dierenarts.

Zoals reeds vermeld gaat het dus om de brandharen en er hoeft daarom geen daadwerkelijk contact te zijn met de rups zelf om klachten te krijgen. De brandharen verspreiden zich onder invloed van de wind door de lucht en komen op die manier in contact met mensen en dieren.
Desondanks spreekt het voor zich dat u moet proberen de omgeving van eiken met nesten te mijden omdat daar het risico op contact met brandhaartjes het grootst is. Dit wordt echter ieder jaar lastiger omdat er helaas op steeds meer eiken nesten te vinden zijn.

Afbeelding kan het volgende bevatten: buiten en natuur
Info: Dierenartspraktijk Bos voor Dieren te Lonneker
Ook dit jaar ondersteunen wij Serious Dogwalk.

Ook dit jaar ondersteunen wij Serious Dogwalk.

Titerbepaling toegestaan om te voldoen aan vaccinatieplicht
Het komt steeds vaker voor dat huisdiereigenaren hun hond of kat niet willen laten vaccineren, maar daarvoor in de plaats een titerbepaling willen inzetten. In het oude Honden- en kattenbesluit en het huidige Besluit houders van dieren staat echter dat honden en katten ingeënt moeten zijn voordat ze naar een dierenpension mogen. Daar komt nu verandering in: vanaf nu is een titerbepaling toegestaan om te voldoen aan de vaccinatieplicht.

Titerbepaling goede voorspellende waarde
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) geeft aan dat titerbepalingen ingezet mogen worden om aan de vaccinatieplicht te voldoen. De titerbepaling blijkt namelijk een goede voorspellende waarde te hebben van de bescherming die een dier heeft. Wel moet de dierenarts de titerbepaling goed onderbouwen en duidelijk aangeven wanneer de huisdieren ingeënt zijn of wanneer de huisdieren voor herhaling van de entingen een bezoek moeten brengen aan de dierenarts.
Bij de hond is de titerbepaling in te zetten voor Parvo, HCC en Distemper en bij de kat voor Panleukopenie. Met een titerbepaling meet je de hoeveelheid antistoffen in het bloed. Met een vaccinatie stimuleer je het dier om antistoffen te maken. Boven een bepaalde hoeveelheid antistoffen is er voldoende bescherming en is een vaccinatie dus (nog) niet nodig.
Titerbepaling en dierenpensions
Pensionhouders moeten zich nog steeds aan de wet houden, wat inhoudt dat honden en katten verplicht zijn om in ieder geval één keer gevaccineerd te zijn tegen Parvo, hondenziekte, Distemper respectievelijk Kattenziekte en Niesziekte. Vervolgens is het mogelijk om de status van de bescherming te controleren met de titerbepaling. De NVWA accepteert de titerbepaling als alternatief voor de (3-)jaarlijkse hervaccinatie, op voorwaarde dat deze voldoende onderbouwd is.

Bron: KNMvD